BUNA DIMINEATA

BUNA DIMINEATA
href="http://coltisorderai.blogspot.com/2008/10/despre-oameni-pentru-oameni.html" target="_blank" title="http://coltisorderai.blogspot.ro/"/>http://coltisorderai.blogspot.ro/

BINE ATI VENIT IN MIJLOCUL NATURII!

Prin postările din acest blog caut să pun în valoare tot ce e mai frumos şi plăcut din Creatie.
Fie ca prin vizitarea acestui blog să uitati de problemele de zi cu zi şi să beneficiaţi de o binemeritata relaxare in"mijocul naturii.".. Multă pace si linişte în sufletele voastre!

Emma

miercuri, 20 octombrie 2010

Plantele Bibliei (Partea I-a)

Principalele culturi şi plante
Fasolea şi lintea   Fasolea lata poate fi găsită ca legumă sau uscată şi măcinată. Lintea creşte sub formă de păstaie plată şi mică asemănătoare cu mazărea. Este de culoare roşieşi de obicei se          foloseşte la supe şi tocăniţe ( aşa cum a făcut Iacov pentru Esau) dar poate fi şi uscată şi măcinată. 
2 Samuel 17:28au adus paturi, ligheane, vase de pământ, grâu, orz, făină, grâu prăjit, bob, linte, uscături,"  
Ezechiel 4:9 "Ia-ţi şi grâu, orz, bob, linte, mei şi alac, pune-le într-un vas, şi fă pâine din ele câte zile vei sta culcat pe coastă: trei sute nouă zeci de zile să mănânci din ele."      
 Genesa 25:34 "Atunci Iacov a dat lui Esau pâine şi ciorbă de linte. El a mâncat şi a băut; apoi s-a sculat şi a plecat. Astfel şi-a nesocotit Esau dreptul de întâi născut.
                                   
 Cereale: orzul, grâul, meiul şi alacul  Ele alcătuiau o mare parte din alimentaţia obişnuită în vechiul Israel.  Din grâu se obţinea cea mai bună făină şi pâine. Pâinea pe care preoţii o ofereau lui Dumnezeu era făcută din făină de grâu. Orzul, care se coace înaintea grâului şi este recoltat vara devreme, este hrana pentru taranii mai săraci. Când recolta de orz a Egiptului a fost distrusă de ploaia cu grindină, grâul, care s-a copt mai târziu, a fost salvat. Alacul este un fel de grâu mai puţin hrănitor; din mei se seamănă cu secara se face cea mai rea pâine. Ea este menţionată în Ezechiel  ca hrană potrivită ăn vreme de foamete.

Exod 9: 31-32 " Inul şi orzul se prăpădiseră, pentru că orzul tocmai dăduse în spic, iar inul era în floare; 
grâul şi ovăzul nu se stricaseră, pentru că erau târzii."
 Ezechiel 4:9 
"Ia-ţi şi grâu, orz, bob, linte, mei şi alac, pune-le într-un vas, şi fă pâine din ele câte zile vei sta 
culcat pe coastă: trei sute nouă zeci de zile să mănânci din ele." 
Grâu                Orz
Mei 

Alan

Inul. Din această plantă cu flori albastre, care creşte înaltă de aproximativ 45 cm se face pânză. După ce plantele sunt culese, fibrele tulpinii sunt introduse în apă  unde se separă (prin procesul de topire). Ele pot fi apoi pieptănate şi ţesute ca şi fire. Fibrele sunt folosite şi pentru confectionarea de funii, plase şi fitile pentru lămpi. Pânza era folosită pentru velele corăbiilor. În ea, deasemenea se înfăşurau cadavrele şi din ea se confecţiona îmbrăcămintea  refinată în Egipt şi Israel.

Exodul 26:1
"Cortul să-l faci din zece covoare de in subţire răsucit, şi din materii vopsite în albastru, purpuriu şi cărămiziu; pe el să faci heruvimi lucraţi cu măiestrie."
Iosua 2:1
"Iosua, fiul lui Nun, a trimis în ascuns din Sitim doi oameni, ca iscoade, zicându-le: "Duceţi-vă de cercetaţi ţara, şi mai ales Ierihonul." Cei doi oameni au plecat, şi au ajuns în casa unei curve, care se chema Rahav, şi s-au culcat acolo."
Iosua 2:6
"Ea îi suise pe acoperiş, şi-i ascunsese sub nişte mănunchiuri de in, pe care-l întinsese pe acoperiş." 
Proverbele 31:13
"Ea face rost de lână şi de in, şi lucrează cu mâini harnice."
Ezechiel 27:7
"Pânzele care-ţi slujeau ca steag erau de in subţire din Egipt, cusut la gherghef, iar învelitoarea ta era de purpură albastră şi roşie, din ostroavele Elişei." 
Marcu 15:46
"Şi Iosif a cumpărat o pânză subţire de in, a dat jos pe Isus de pe cruce, L-a înfăşurat în pânza de in, şi L-a pus într-un mormânt săpat în stâncă. Apoi a prăvălit o piatră la uşa mormântului."

Papirusul . Este un rogoz care creşte în zonele mlăştinoase ale Deltei Nilului (şi încă mai creşte în nordul Israelului), din care se făcea hârtia în antichitate. Florile lui, ca nişte ghemotoace, se află la aproximativ 3 m înălţime de sol  sau chiar mai mult. Tulpinile triunghiulare erau tăiate în fâşii subţiri. Două straturi , unul aşezat peste celălalt în unghi drept, erauîntinse pe o suprafaţă tare de lemnşi erau apoi lipite cap la cap pentru a forma un sul. O mare parte a Bibliei a fost scrisă pe papirus. De asemenea el era folosit pentru bărci şi coşuri ( ca cel în care mama lui Moise şi-a pus fiul) frânghi şi sandale.
(Extras din Enciclopedia Bibliei)
Va urma...

Niciun comentariu: