BUNA DIMINEATA

BUNA DIMINEATA
href="http://coltisorderai.blogspot.com/2008/10/despre-oameni-pentru-oameni.html" target="_blank" title="http://coltisorderai.blogspot.ro/"/>http://coltisorderai.blogspot.ro/

BINE ATI VENIT IN MIJLOCUL NATURII!

Prin postările din acest blog caut să pun în valoare tot ce e mai frumos şi plăcut din Creatie.
Fie ca prin vizitarea acestui blog să uitati de problemele de zi cu zi şi să beneficiaţi de o binemeritata relaxare in"mijocul naturii.".. Multă pace si linişte în sufletele voastre!

Emma

marți, 5 octombrie 2010

Plante carnivore

Cele mai multe plante carnivore mananca insecte. Unele plante carnivore prind si consuma broaste si alte mamifere mici. Dar nu se cunosc specii de plante care sa fie suficient de mari sau capabile sa manance oameni. Charles Darwin a fost fascinat de ele si a efectuat nenumarate experimente pe plantele carnivore.

Lumea plantelor carnivore este una fascinanta. Si este cu adevarat o lume, pentru ca exista cateva sute de specii de plante carnivore pe Pamant. Pot fi gasite si in climate calde si in cele reci.
Plantele carnivore cresc in zone cu sol sarac in substante nutritive. Datorita acestor soluri sarace, natura le-a adaptat cu abilitatea de a captura (cu precadere) insecte pentru a suplimenta lipsa de substante nutritive din sol. Desi gradinarii si proprietarii de casa sunt atrasi de aceste plante datorita caracteristicilor sale de a prinde insecte, atractive pot fi si frunzisul si florile lor.
Plantele carnivore pot fi crescute in afara sau in interior. Sunt foarte populare ca si plante de casa. Membrii familiei, tineri si batrani, vor adora sa hraneasca plantele. Nu numai membrii familiei tale vor fi captivati de aceste plante, dar si Charles Darwin a fost fascinat de ele si a efectuat nenumarate experimente pe plantele carnivore?

Metode de prindere a hranei de catre plantele carnivore



  • Ulciorul capcana- Cele mai comune dintre acestea sunt "plantele ulcior" pe care le poti vedea in poza de mai sus. Nectarul dinauntrul si de langa ulcior atrage insectele. Ele intra si cad in interior.
  • Capcana de otel- Insecta intra in capcana si declanseaza inchiderea capcana. Daca nu esti un iubitor de insecte, este amuzant sa privesti. Cea mai cunscuta planta din aceasta categorie este Venus - capcana de muste.
  • Capcana cu absorbtie- Capcana arata ca un bulb sau un ou, numita vezica. Vezica are o gaura cu o usita-capcana. Inauntrul veziciii exista un aspirator. Insecta este absorbita in vezica.
  • "Hartia pentru muste"- Firele de par lipicioase de pe frunze prind insectele. Plantele sunt fie active fie pasive. Frunzele pasive nu se misca. Cele active se ruleaza cand prind insecte.
  • Oala homarului- firele de par de pe oala permit miscarea intr-un singur sens, tot mai adanc in capcana.

Floare carnivora. Sursa: flickr.com
Floare carnivora - nepenthes

Inmultirea plantelor carnivore


Cele mai multe soiuri se inmultesc prin tuberculi, radacini tuberoase sau rizomi. Se inmultesc si prin seminte.

Cultivare plante carnivore



Plantele carnivore sunt usor de cultivat. Ele cresc in soluri acide, sarace in substante nutritive. Prefera solul cu diferite grade de umiditate, in functie de specie. Desi temperaturile variaza in functie de specie, cele mai multe plante prefera mediul umed.
Multi oameni cresc aceste plante in interior. Cea mai populara este planta "Capcana lui Venus". Foloseste pamant sarac in substante nutritive sau muschi de turba. Nu planta in locuri unde s-a adaugat fertilizatori sau ingrasamant. Orice fertilizator poate arde radacinile.
Cele mai multe specii au nevoie de lumina directa. Daca le cresti ca plante de casa, plaseaza-le la cea mai insorita fereastra. Folosirea luminilor artificiale este recomandata.
Plantele insectivore prefera solurile umede in timpul perioadei de crestere. Este important sa stii ce fel de sol prefera planta ta pentru a-i putea oferi conditii optime de crestere. Intreaba acest lucru cand cumperi planta.
Ingrasamintele nu sunt recomandate si pot face rau plantei tale. Plantele carnivore sunt obisnuite cu conditii de pamant foate sarac in substante nutritive. Orice fertilizator poate arde radacinile.
Cele mai multe plante carnivore au nevoie de o perioada de hibernare. Unele plante se vor usca chiar pana la radacini, sau vor parea moarte.

Hranirea plantelor


Acum incepe distractia. Crescand in soluri extrem de sarace, radacinile nu au parte de suficiente substante nutritive pentru a supravietui. Ele trebuie sa consume in mod regulat insecte pentru a supravietui. Crescute in exterior, plantele vor atrage si captura in mod natural insectele de care are nevoie.
Daca le cresti in interior ca si plante de interior, s-ar poate sa nu ai (din fericire) destule insecte in casa. Va trebui sa ii suplimentezi dieta. Prinde si foloseste insecte mici. sau poti folosi si carne proaspata, negatita. Micile bucati de carne ii sunt de folos. In cadrul unei familii, de obicei exista destule persoane care doresc sa hraneasca plantele carnivore.

Redactia Infogradina.ro

Niciun comentariu: