BUNA DIMINEATA

BUNA DIMINEATA
href="http://coltisorderai.blogspot.com/2008/10/despre-oameni-pentru-oameni.html" target="_blank" title="http://coltisorderai.blogspot.ro/"/>http://coltisorderai.blogspot.ro/

BINE ATI VENIT IN MIJLOCUL NATURII!

Prin postările din acest blog caut să pun în valoare tot ce e mai frumos şi plăcut din Creatie.
Fie ca prin vizitarea acestui blog să uitati de problemele de zi cu zi şi să beneficiaţi de o binemeritata relaxare in"mijocul naturii.".. Multă pace si linişte în sufletele voastre!

Emma

sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Cat sunt de inteligente pasarile? - Pasari exotice


Cat sunt de inteligente pasarile?
Pe langa hrana, apa, un adapost, somn si socializare, pasarea ta are nevoie si de stimulare intelectuala, prin joaca si dresaj. Cercetatorii au descoperit ca pasarile sunt capabile sa inteleaga problemele si sa le rezolve, ba pot invata din exemplele altora, la fel ca si copiii.


Nu se stie precis daca o fac in mod constient sau din instinct, insa cert e ca papagalii sunt considerati a fi cele mai inteligente pasari. Sunt capabili sa distinga intre culori, forme, obiecte si chiar oameni. Despre papagalul gri african se spune chiar ca are configuratia intelectuala si emotionala a unui copil de trei-patru ani.

Pe masura ce pasarile evolueaza, capacitatea lor analitica pare sa se dezvolte tot mai mult:

Pot fi de-a dreptul ingenioase – Pana nu demult, se spunea ca doar oamenii sunt capabili sa foloseasca diferite instrumente si sa gaseasca solutii la problemele lor practice. Recent, s-a constatat ca acest lucru este valabil si pentru unele pasari: unele specii de pasari salbatice au fost vazute asezand nuci pe sosea, ca sa treaca peste ele masinile si sa le sparga. Papagalii cacadu se folosesc de mici bucati de lemn rupte cu ciocul, pentru a se scarpina. Daca stai cu ochii pe pasarea ta, vei vedea ca gaseste modalitati noi si ingenioase de a-si folosi jucariile sau alte obiecte pe care i le pui in colivie.

papagal galben cu albastru

Unele pasari inteleg si chiar folosesc limbajul uman – Intr-o vreme, se credea ca papagalii sunt capabili doar sa imite limbajul, insa cercetatorii au realizat ca s-au inselat. Dupa ce i-a fost curatata colivia, Alex, un papagal gri african studiat atent de catre dr. Irene Pepperberg*, a comentat: „Arata bine"! Se spune ca Alex are un vocabular de 100 de cuvinte si este capabil sa identifice nu mai putin de 50 de obiecte diferite, recunoaste cantitati (pana in sase), sapte culori si cinci forme diferite si intelege diferenta dintre „mare" si „mic", „acelasi" si „altul" sau „diferit", respectiv „deasupra" si „sub". Mai mult decat atat, Alex este capabil sa combine cuvintele si sa formuleze fraze noi. Impresionant, nu?
Pot avea o memorie exceptionala – Pasarile salbatice strang si apoi ingroapa mii de seminte, pe suprafete de sute de metri patrati, apoi reusesc sa regaseasca 90% din ele. Cercetatorii cred ca aceste specii de pasari au o portiune speciala a creierului, care se ocupa doar de acest aspect. Papagalul Alex iti poate spune, daca-l intrebi, ca porumbul este galben, chiar daca nu-i arati nici macar un bob de porumb, ilustrativ. Trebuie insa sa muncesti mult pana afli care este adevaratul potential al pasarii tale.
Adora jocurile inteligente – Unele activitati ale acestor pasari sunt pur si simplu instinctive, pe cand altele sunt menite sa satisfaca mai degraba o necesitate intelectuala a animalului. Trebuie doar sa ii oferi jucarii interactive potrivite si vei vedea cum pasarea va petrece ore intregi pentru a-si satisface curiozitatea si intelectul.
Uneori, pasarile isi dezvaluie sentimentele – Oamenii de stiinta spun ca pasarile au sentimente. Mai precis, au un sistem limbic, o portiune specializata a creierului, necesara pentru comportamentul emotional. Acest sistem se mai gaseste doar la unele vertebrate, oameni si alte mamifere. Multi posesori de pasari spun ca isi pot da seama cand pasarea lor este fericita sau trista, multumita sau inspaimantata. Oamenii de stiinta incearca sa afle daca pasarile sunt constiente de propriile lor sentimente.
Majoritatea posesorilor de pasari sunt perfect constienti ca acestea sunt inteligente. E indicat sa stimulezi intelectual papagalul, atat pentru pasare, cat si pentru tine, ca stapan.