BUNA DIMINEATA

BUNA DIMINEATA
href="http://coltisorderai.blogspot.com/2008/10/despre-oameni-pentru-oameni.html" target="_blank" title="http://coltisorderai.blogspot.ro/"/>http://coltisorderai.blogspot.ro/

BINE ATI VENIT IN MIJLOCUL NATURII!

Prin postările din acest blog caut să pun în valoare tot ce e mai frumos şi plăcut din Creatie.
Fie ca prin vizitarea acestui blog să uitati de problemele de zi cu zi şi să beneficiaţi de o binemeritata relaxare in"mijocul naturii.".. Multă pace si linişte în sufletele voastre!

Emma

sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Cat sunt de inteligente pasarile? - Pasari exotice


Cat sunt de inteligente pasarile?
Pe langa hrana, apa, un adapost, somn si socializare, pasarea ta are nevoie si de stimulare intelectuala, prin joaca si dresaj. Cercetatorii au descoperit ca pasarile sunt capabile sa inteleaga problemele si sa le rezolve, ba pot invata din exemplele altora, la fel ca si copiii.


Nu se stie precis daca o fac in mod constient sau din instinct, insa cert e ca papagalii sunt considerati a fi cele mai inteligente pasari. Sunt capabili sa distinga intre culori, forme, obiecte si chiar oameni. Despre papagalul gri african se spune chiar ca are configuratia intelectuala si emotionala a unui copil de trei-patru ani.

Pe masura ce pasarile evolueaza, capacitatea lor analitica pare sa se dezvolte tot mai mult:

Pot fi de-a dreptul ingenioase – Pana nu demult, se spunea ca doar oamenii sunt capabili sa foloseasca diferite instrumente si sa gaseasca solutii la problemele lor practice. Recent, s-a constatat ca acest lucru este valabil si pentru unele pasari: unele specii de pasari salbatice au fost vazute asezand nuci pe sosea, ca sa treaca peste ele masinile si sa le sparga. Papagalii cacadu se folosesc de mici bucati de lemn rupte cu ciocul, pentru a se scarpina. Daca stai cu ochii pe pasarea ta, vei vedea ca gaseste modalitati noi si ingenioase de a-si folosi jucariile sau alte obiecte pe care i le pui in colivie.

papagal galben cu albastru

Unele pasari inteleg si chiar folosesc limbajul uman – Intr-o vreme, se credea ca papagalii sunt capabili doar sa imite limbajul, insa cercetatorii au realizat ca s-au inselat. Dupa ce i-a fost curatata colivia, Alex, un papagal gri african studiat atent de catre dr. Irene Pepperberg*, a comentat: „Arata bine"! Se spune ca Alex are un vocabular de 100 de cuvinte si este capabil sa identifice nu mai putin de 50 de obiecte diferite, recunoaste cantitati (pana in sase), sapte culori si cinci forme diferite si intelege diferenta dintre „mare" si „mic", „acelasi" si „altul" sau „diferit", respectiv „deasupra" si „sub". Mai mult decat atat, Alex este capabil sa combine cuvintele si sa formuleze fraze noi. Impresionant, nu?
Pot avea o memorie exceptionala – Pasarile salbatice strang si apoi ingroapa mii de seminte, pe suprafete de sute de metri patrati, apoi reusesc sa regaseasca 90% din ele. Cercetatorii cred ca aceste specii de pasari au o portiune speciala a creierului, care se ocupa doar de acest aspect. Papagalul Alex iti poate spune, daca-l intrebi, ca porumbul este galben, chiar daca nu-i arati nici macar un bob de porumb, ilustrativ. Trebuie insa sa muncesti mult pana afli care este adevaratul potential al pasarii tale.
Adora jocurile inteligente – Unele activitati ale acestor pasari sunt pur si simplu instinctive, pe cand altele sunt menite sa satisfaca mai degraba o necesitate intelectuala a animalului. Trebuie doar sa ii oferi jucarii interactive potrivite si vei vedea cum pasarea va petrece ore intregi pentru a-si satisface curiozitatea si intelectul.
Uneori, pasarile isi dezvaluie sentimentele – Oamenii de stiinta spun ca pasarile au sentimente. Mai precis, au un sistem limbic, o portiune specializata a creierului, necesara pentru comportamentul emotional. Acest sistem se mai gaseste doar la unele vertebrate, oameni si alte mamifere. Multi posesori de pasari spun ca isi pot da seama cand pasarea lor este fericita sau trista, multumita sau inspaimantata. Oamenii de stiinta incearca sa afle daca pasarile sunt constiente de propriile lor sentimente.
Majoritatea posesorilor de pasari sunt perfect constienti ca acestea sunt inteligente. E indicat sa stimulezi intelectual papagalul, atat pentru pasare, cat si pentru tine, ca stapan.

joi, 29 septembrie 2011

Animale in ipostaze amuzante

Pana si in lumea animalelor exista paparazzi. Aceasta trebuie sa fie explicatia pentru care aceste animale au fost surprinse in ipostaze amuzante si uneori indecente.
Un tigru alb a facut spectacol intr-o gradina zoologica din Ragunan, Thailanda. Fotograful Jeff Surianto a surprins acest animal puternic si superb cum incerca sa-si prinda prada inainte de a ajunge in apa. Splendida felina!
tigru alb

Englezii au un nou motiv de mandrie in lumea animalelor: au cei mai mici porci! O ferma din Buckfastleigh comercializeaza mini-porcusori, animalute foarte indragite atat de cei mici, cat si de adulti. Pentru "doar" 800 de euro, oricine se poate bucura de compania unui astfel de porcusor!
cei mai mici porci din lume

Gator e un gansac foarte fericit! De cand a invatat ca poate trai linistit la curtea oamenilor, fara sa-si faca griji ca oricand poate fi transformat in supa, a inceput sa colinde lumea-n lung si-n lat. Ma rog, lumea din satul sau. Insa aleile satului sunt prea dure pentru picioarele sale, asa ca stapanii i-au comandat o pereche de sandale. Acum gansacul poate sa cutreiere de zor si mai multe curti unde sigur sunt gaste care vor fi impresionate de noii sai papuci!
gasca cu papuci

Ati auzit noutatile zilei? O gasca a lansat o noua moda printre pasarile de curte: sandalele! Vreau si eu sandalute. Lemnul asta imi strica pedichiura!
ratusca

In ciuda dimensiunii lor impunatoare, ursii polari sunt fiinte extrem de sensibile si iubitoare de frumos. Ba mai mult, ursii polari stiu sa aprecieze natura si florile care miros atat de imbietor. Fotografie de Michael Poliza.
urs polar printre flori

Ce? N-ati mai vazut un caine cu ochelari de soare pana acum? Toata lumea stie ca razele UV sunt mai puternice decat cele de pe vremea bunicilor, asa ca e important sa ne protejam ochii. Da, chiar si cainii stiu asta! In plus, va rog sa recunoasteti ca in felul acesta cainele este ... fashion! Doamnele si domnisoarele care nu au bugete pentru noile game de ochelari de soare ar trebui sa fie geloase.
caine pomeranian cu ochelari de soare

O pisica a fost inconjurata de o armata de ... pui de gaina! Sarmana felina n-a avut vreo sansa! Cand pufoseniile au napadit in incapere, au luat cu asalt felina care tocmai isi facea siesta!
pisica si puii de gaina

miercuri, 28 septembrie 2011

Plante care purifica aerul

Dacă vreţi să aveţi aer curat în camera în care staţi şi chiar mai puţin praf, e bine să ţineţi în încăpere anumite plante. Un studiu NASA vorbeşte despre câteva plante în ghiveci care nu trebuie să lipsească din locuinţa nimănui
 
Iată care sunt cele 10 plante minune care pot fi o armă împotriva poluării:
 
1.  Iedera este de departe cea mai recomandată plantă când vine vorba de poluare. Se spune că ea poate absorbi 90% din benzen, un solvent care se găseşte frecvent în vopsea, cerneală, materiale plastice, cauciuc, detergenţi şi fum de ţigară.
 
Iedera

2. Cactusul absoarbe gazele nocive şi generează oxigen pur. De aceea se recomandă să-l pui lângă televizor, fiindcă absoarbe undele electromagnetice, Spre deosebire de celelalte plante, cactuşii produc oxigen noaptea şi elimină monoxid de carbon ziua, aşa că şi dormitorul e un loc bun pentru ei. 
Cactus

3. Anthuriumul elimină amoniacul care se adună în încăperi, mai ales în bucătării.
Anthurium
 
4.  Dracena acţionează împotriva compuşilor organici volatili (acetonă, etanol, benzen) eliminaţi de diferite spume folosite la fabricarea mobilei şi de picturi. 
 
Dracena
5.  Crassula (arborele de jad) se spune că adună energiile negative din camere. Aşa că, dacă ştii că eşti o persoană agitată, nervoasă sau supărat, pune-ţi o Crassula în cameră şi sigur te vei linişti.
 
 Crassula
6. Crizantemele sunt bune de pus într-o cameră unde tocmai ai vopsit ceva fiindcă absoarbe vaporii.
Crizanteme

7.  Palmierul Doamnei se potriveşte de minune în bucătărie, fiindcă absoarce amoniacul prezent în produsele de curăţat vasele
Palmierul Doamnei
8.  Filodendronul degajă o cantitate mare de vapori de apă şi umidifică astfel camerele cu aer uscat. E bine ca planta să fie ţinută în încăperile în care se află sobe.
 
Filodendron 
 

9.  Voalul miresei (Chlorophytum) absoarbe în 24 ore până la 95% din monoxidul de carbon prezent în fumul de ţigară. Nu este o plantă pretenţioasă.
Chlorophytum

10. Ficusul. Deşi este cunoscut faptul că plantele purifică aerul, puţini dintre noi ştiu însă că ficusul are proprietatea de a elimina formaldehida "ascunsă" în tapet, mobilă sau zugrăveală. Ficusul este cea mai buna alegere pentru locurile în care există mochetă, pentru că absoarbe compuşii organici volatili emanaţi de adezivul utilizat pentru a o lipi.
 
Ficus

joi, 18 august 2011

luni, 7 februarie 2011

Planeta Pamant

Dumnezeu a zis: "Să se strângă la un loc apele care sunt dedesubtul cerului, şi să se arate uscatul!" Şi aşa a fost. Dumnezeu a numit uscatul pământ, iar grămada de ape a numit-o mări. Dumnezeu a văzut că lucrul acesta era bun.
Apoi Dumnezeu a zis: "Să dea pământul verdeaţă, iarbă cu sămânţă, pomi roditori, care să facă rod după soiul lor şi care să aibă în ei sămânţa lor pe pământ." Şi aşa a fost. Genesa 1:9:11


Când un pământ este adăpat de ploaia care cade adesea pe el, şi rodeşte o iarbă folositoare celor pentru care este lucrat, capătă binecuvântare de la Dumnezeu.Evrei 6:7



http://www.youtube.com/watch?v=ZOr4JPhXOPc
http://www.youtube.com/watch?v=6Qv9WA7hqdc