BUNA DIMINEATA

BUNA DIMINEATA
href="http://coltisorderai.blogspot.com/2008/10/despre-oameni-pentru-oameni.html" target="_blank" title="http://coltisorderai.blogspot.ro/"/>http://coltisorderai.blogspot.ro/

BINE ATI VENIT IN MIJLOCUL NATURII!

Prin postările din acest blog caut să pun în valoare tot ce e mai frumos şi plăcut din Creatie.
Fie ca prin vizitarea acestui blog să uitati de problemele de zi cu zi şi să beneficiaţi de o binemeritata relaxare in"mijocul naturii.".. Multă pace si linişte în sufletele voastre!

Emma

joi, 21 octombrie 2010

gradina botanică din Cluj - N.

Plantele Bibliei ( Partea II-a)

Mirodenii şi condimente
Scorţişoara. Se distila ulei din scoarţa copacului de scortişoară şi se folosea ca aromă pentru mâncare şi vin.
Cantarea cantarilor 4:14
.."nard şi şofran, trestie mirositoare şi scorţişoară, cu tot felul de tufari de tămâie, smirnă şi aloe, cu cele mai alese miresme."
Exodul 30:23
"Ia din cele mai bune mirodenii, cinci sute de sicli de smirnă foarte curată, jumătate, adică două sute cincizeci de sicli, de scorţişoară mirositoare, două sute cincizeci de sicli de trestie mirositoare,"
Chimenul şi mărarul. Seminţele de chimen erau folosite pentru a condimenta carnea şi de asemenea în tratarea bolilor de ochi. Seminţele de mărar (sau de anason) sunt folosite ca aromă pentru pâine sau prăjituri. Fariseii dădeau lui Dumnezeu a zecea parte din tot, chiar şi din ierburile de condimentat - mentă,chimen şi mărar - dar Isus a spus că ei neglijau lucruri mai importante, precum credincioşia, dreptatea şi mila.

Isaia 28:25-27"
Oare după ce a netezit faţa pământului, nu aruncă el măzăriche şi seamănă chimen? Nu pune el grâul în rânduri, orzul într-un loc deosebit, şi alacul pe margini?

Dumnezeul lui l-a învăţat să facă aşa, El i-a dat aceste învăţături.

Măzărichea nu se treieră cu leasa, şi roata carului nu trece peste chimen; ci măzărichea se bate cu băţul, şi chimenul cu nuiaua. "
Matei 23:23
"Vai de voi, cărturari şi Farisei făţarnici! Pentru că voi daţi zeciuială din izmă, din mărar şi din chimen, şi lăsaţi nefăcute cele mai însemnate lucruri din Lege: dreptatea, mila şi credincioşia; pe acestea trebuia să le faceţi, şi pe acelea să nu le lăsaţi nefăcute." 

Isopul. Pe cruce lui Isus i s-a dat oţet într-un burete aşezat pe un mănunchi de isop. În Vechiul Testament, isopul era folosit pentru stropirea sîngelui jertfei şi în Ajunul Paştelui evreiesc, în mod evident , era o plantă stufoasă şi de aceea, trebuie să fi fost diferită de iarba pe care o numim astfel în zilele noastre.
Exod 12:21-22 ; Ioan 19:29 
Muştarul. Împărăţia lui Dumnezeu , a spus Isus, este  asemenea seminţei mici de muştar, care crescând devine o plantă mare . El s-a referit probabil la muştarul negru cultivat pentru obţinerea uleiului şi ale cărui seminţe minuscule erau folosite ca mirodenii. De obicei înalte de aproximativ 120 cm, aceste plante pot creşte până la   450 cm                  Matei 13:31-32
Boabe de muştar  negru

miercuri, 20 octombrie 2010

OVIDIU BOJOR - DESPRE CREATOR SI NATURA

Plantele Bibliei (Partea I-a)

Principalele culturi şi plante
Fasolea şi lintea   Fasolea lata poate fi găsită ca legumă sau uscată şi măcinată. Lintea creşte sub formă de păstaie plată şi mică asemănătoare cu mazărea. Este de culoare roşieşi de obicei se          foloseşte la supe şi tocăniţe ( aşa cum a făcut Iacov pentru Esau) dar poate fi şi uscată şi măcinată. 
2 Samuel 17:28au adus paturi, ligheane, vase de pământ, grâu, orz, făină, grâu prăjit, bob, linte, uscături,"  
Ezechiel 4:9 "Ia-ţi şi grâu, orz, bob, linte, mei şi alac, pune-le într-un vas, şi fă pâine din ele câte zile vei sta culcat pe coastă: trei sute nouă zeci de zile să mănânci din ele."      
 Genesa 25:34 "Atunci Iacov a dat lui Esau pâine şi ciorbă de linte. El a mâncat şi a băut; apoi s-a sculat şi a plecat. Astfel şi-a nesocotit Esau dreptul de întâi născut.
                                   
 Cereale: orzul, grâul, meiul şi alacul  Ele alcătuiau o mare parte din alimentaţia obişnuită în vechiul Israel.  Din grâu se obţinea cea mai bună făină şi pâine. Pâinea pe care preoţii o ofereau lui Dumnezeu era făcută din făină de grâu. Orzul, care se coace înaintea grâului şi este recoltat vara devreme, este hrana pentru taranii mai săraci. Când recolta de orz a Egiptului a fost distrusă de ploaia cu grindină, grâul, care s-a copt mai târziu, a fost salvat. Alacul este un fel de grâu mai puţin hrănitor; din mei se seamănă cu secara se face cea mai rea pâine. Ea este menţionată în Ezechiel  ca hrană potrivită ăn vreme de foamete.

Exod 9: 31-32 " Inul şi orzul se prăpădiseră, pentru că orzul tocmai dăduse în spic, iar inul era în floare; 
grâul şi ovăzul nu se stricaseră, pentru că erau târzii."
 Ezechiel 4:9 
"Ia-ţi şi grâu, orz, bob, linte, mei şi alac, pune-le într-un vas, şi fă pâine din ele câte zile vei sta 
culcat pe coastă: trei sute nouă zeci de zile să mănânci din ele." 
Grâu                Orz
Mei 

Alan

Inul. Din această plantă cu flori albastre, care creşte înaltă de aproximativ 45 cm se face pânză. După ce plantele sunt culese, fibrele tulpinii sunt introduse în apă  unde se separă (prin procesul de topire). Ele pot fi apoi pieptănate şi ţesute ca şi fire. Fibrele sunt folosite şi pentru confectionarea de funii, plase şi fitile pentru lămpi. Pânza era folosită pentru velele corăbiilor. În ea, deasemenea se înfăşurau cadavrele şi din ea se confecţiona îmbrăcămintea  refinată în Egipt şi Israel.

Exodul 26:1
"Cortul să-l faci din zece covoare de in subţire răsucit, şi din materii vopsite în albastru, purpuriu şi cărămiziu; pe el să faci heruvimi lucraţi cu măiestrie."
Iosua 2:1
"Iosua, fiul lui Nun, a trimis în ascuns din Sitim doi oameni, ca iscoade, zicându-le: "Duceţi-vă de cercetaţi ţara, şi mai ales Ierihonul." Cei doi oameni au plecat, şi au ajuns în casa unei curve, care se chema Rahav, şi s-au culcat acolo."
Iosua 2:6
"Ea îi suise pe acoperiş, şi-i ascunsese sub nişte mănunchiuri de in, pe care-l întinsese pe acoperiş." 
Proverbele 31:13
"Ea face rost de lână şi de in, şi lucrează cu mâini harnice."
Ezechiel 27:7
"Pânzele care-ţi slujeau ca steag erau de in subţire din Egipt, cusut la gherghef, iar învelitoarea ta era de purpură albastră şi roşie, din ostroavele Elişei." 
Marcu 15:46
"Şi Iosif a cumpărat o pânză subţire de in, a dat jos pe Isus de pe cruce, L-a înfăşurat în pânza de in, şi L-a pus într-un mormânt săpat în stâncă. Apoi a prăvălit o piatră la uşa mormântului."

Papirusul . Este un rogoz care creşte în zonele mlăştinoase ale Deltei Nilului (şi încă mai creşte în nordul Israelului), din care se făcea hârtia în antichitate. Florile lui, ca nişte ghemotoace, se află la aproximativ 3 m înălţime de sol  sau chiar mai mult. Tulpinile triunghiulare erau tăiate în fâşii subţiri. Două straturi , unul aşezat peste celălalt în unghi drept, erauîntinse pe o suprafaţă tare de lemnşi erau apoi lipite cap la cap pentru a forma un sul. O mare parte a Bibliei a fost scrisă pe papirus. De asemenea el era folosit pentru bărci şi coşuri ( ca cel în care mama lui Moise şi-a pus fiul) frânghi şi sandale.
(Extras din Enciclopedia Bibliei)
Va urma...

marți, 12 octombrie 2010

Pisicuţa ~ Cântece pentru copii

Solutie Anticriza

Imbunatatesc echilibrul psihologic, scad presiunea sangelui, stimuleaza activitatea fizica. Nu vorbim despre niste medicamente miraculoase, ci doar despre beneficiile pe care vi le poate aduce o pisica, un caine sau orice alt animal de casa.

Un studiu legat de beneficiile pe care animalele de casa le pot aduce proprietarilor sai releva rezultate surprinzatoare. Cercetatorii au demonstrat ca in aceste vremuri de criza economica, animalele de companie au o mare importanta pentru oameni si, ii ajuta sa treaca mai usor de criza. Explicatia oferita de ei este aceea conform careia animalele ofera dragoste neconditionata si pot fi un bun stimulent pentru multe probleme sociale precum sedentarismul si obezitatea.

Relatia om – animal – obiect de cercetare

Un alt studiu din 2008 a demonstrat inca o data valoarea relatiei dintre om si animal.
In cadrul unui program numit “Walk a Hound, Lose a Pound and Stay Fit for Seniors.” (Plimba un caine, scapa de kilograme si fii in forma la batranete), un grup de persoane in varsta a primit in grija un caine, in timp ce alt grup a fost pus sa interactioneze cu oameni, nu cu animale.

Timp de 12 saptamani, participantii la experimente au iesit la plimbare in aceasta formula – oameni si caini sau doar oameni, timp de cel putin o ora pe zi, 5 zile pe saptamana.
La sfarsitul celor 12 saptamani, specialistii au masurat cat s-a imbunatatit nivelul de activitate al participantilor.

Cercetatorii au demonstrat astfel ca, persoanele in varsta care ieseau cu un caine si-au imbunatatit capacitatile de deplasare cu 28 %, si-au marit viteza si au capatat mai multa incredere in a se plimba, considerand relaxanta aceasta activitate.
In schimb, celor care au iesit la plimbare cu semeni de-ai lor le-au crescut performantele cu doar 4 %. Acest lucru s-a intamplat din cauza ca acestia tindeau sa fie descurajati de catre colegii lor si gaseau intotdeauna scuze, doar pentru a nu se plimba.

Alte studii recente sugereaza ca detinerea unui animal imbunatateste nu doar sanatatea, cat si starea emotionala a adultilor, cat si a copiilor.

Prin urmare, daca vreti sa va imbunatatiti atat capacitatile fizice, cat si pe cele mentale, o buna solutie ar fi sa va ganditi sa adoptati un animalut de companie, care va va ajuta sa va simtiti bine!

marți, 5 octombrie 2010

Plante carnivore

Cele mai multe plante carnivore mananca insecte. Unele plante carnivore prind si consuma broaste si alte mamifere mici. Dar nu se cunosc specii de plante care sa fie suficient de mari sau capabile sa manance oameni. Charles Darwin a fost fascinat de ele si a efectuat nenumarate experimente pe plantele carnivore.

Lumea plantelor carnivore este una fascinanta. Si este cu adevarat o lume, pentru ca exista cateva sute de specii de plante carnivore pe Pamant. Pot fi gasite si in climate calde si in cele reci.
Plantele carnivore cresc in zone cu sol sarac in substante nutritive. Datorita acestor soluri sarace, natura le-a adaptat cu abilitatea de a captura (cu precadere) insecte pentru a suplimenta lipsa de substante nutritive din sol. Desi gradinarii si proprietarii de casa sunt atrasi de aceste plante datorita caracteristicilor sale de a prinde insecte, atractive pot fi si frunzisul si florile lor.
Plantele carnivore pot fi crescute in afara sau in interior. Sunt foarte populare ca si plante de casa. Membrii familiei, tineri si batrani, vor adora sa hraneasca plantele. Nu numai membrii familiei tale vor fi captivati de aceste plante, dar si Charles Darwin a fost fascinat de ele si a efectuat nenumarate experimente pe plantele carnivore?

Metode de prindere a hranei de catre plantele carnivore



  • Ulciorul capcana- Cele mai comune dintre acestea sunt "plantele ulcior" pe care le poti vedea in poza de mai sus. Nectarul dinauntrul si de langa ulcior atrage insectele. Ele intra si cad in interior.
  • Capcana de otel- Insecta intra in capcana si declanseaza inchiderea capcana. Daca nu esti un iubitor de insecte, este amuzant sa privesti. Cea mai cunscuta planta din aceasta categorie este Venus - capcana de muste.
  • Capcana cu absorbtie- Capcana arata ca un bulb sau un ou, numita vezica. Vezica are o gaura cu o usita-capcana. Inauntrul veziciii exista un aspirator. Insecta este absorbita in vezica.
  • "Hartia pentru muste"- Firele de par lipicioase de pe frunze prind insectele. Plantele sunt fie active fie pasive. Frunzele pasive nu se misca. Cele active se ruleaza cand prind insecte.
  • Oala homarului- firele de par de pe oala permit miscarea intr-un singur sens, tot mai adanc in capcana.

Floare carnivora. Sursa: flickr.com
Floare carnivora - nepenthes

Inmultirea plantelor carnivore


Cele mai multe soiuri se inmultesc prin tuberculi, radacini tuberoase sau rizomi. Se inmultesc si prin seminte.

Cultivare plante carnivore



Plantele carnivore sunt usor de cultivat. Ele cresc in soluri acide, sarace in substante nutritive. Prefera solul cu diferite grade de umiditate, in functie de specie. Desi temperaturile variaza in functie de specie, cele mai multe plante prefera mediul umed.
Multi oameni cresc aceste plante in interior. Cea mai populara este planta "Capcana lui Venus". Foloseste pamant sarac in substante nutritive sau muschi de turba. Nu planta in locuri unde s-a adaugat fertilizatori sau ingrasamant. Orice fertilizator poate arde radacinile.
Cele mai multe specii au nevoie de lumina directa. Daca le cresti ca plante de casa, plaseaza-le la cea mai insorita fereastra. Folosirea luminilor artificiale este recomandata.
Plantele insectivore prefera solurile umede in timpul perioadei de crestere. Este important sa stii ce fel de sol prefera planta ta pentru a-i putea oferi conditii optime de crestere. Intreaba acest lucru cand cumperi planta.
Ingrasamintele nu sunt recomandate si pot face rau plantei tale. Plantele carnivore sunt obisnuite cu conditii de pamant foate sarac in substante nutritive. Orice fertilizator poate arde radacinile.
Cele mai multe plante carnivore au nevoie de o perioada de hibernare. Unele plante se vor usca chiar pana la radacini, sau vor parea moarte.

Hranirea plantelor


Acum incepe distractia. Crescand in soluri extrem de sarace, radacinile nu au parte de suficiente substante nutritive pentru a supravietui. Ele trebuie sa consume in mod regulat insecte pentru a supravietui. Crescute in exterior, plantele vor atrage si captura in mod natural insectele de care are nevoie.
Daca le cresti in interior ca si plante de interior, s-ar poate sa nu ai (din fericire) destule insecte in casa. Va trebui sa ii suplimentezi dieta. Prinde si foloseste insecte mici. sau poti folosi si carne proaspata, negatita. Micile bucati de carne ii sunt de folos. In cadrul unei familii, de obicei exista destule persoane care doresc sa hraneasca plantele carnivore.

Redactia Infogradina.ro

sâmbătă, 2 octombrie 2010

Mihai Constantinescu - Iubiti si cainii vagabonzi

Ziua Mondiala a Animalelor - 4 octombrie

In 1931, in cadrul unei conferinte pe probleme de ecologie, s-a stabilit ca ziua de 4 octombrie va deveni Ziua Mondiala a Animalelor. Pentru a sarbatori cum se cuvine acest moment important, se organizeaza diverse evenimente care au scopul de a evidentia viata si lumea animalelor in randul oamenilor.

De ce Ziua Mondiala a Animalelor e in 4 octombrie?


S-a ales aceasta data pentru ca in Italia are loc sarbatoarea sfantului Francis din Assisi, un mare iubitor de natura si sfantul animalelor si al mediului inconjurator. In multe biserici din lumea intreaga, in special in cadrul bisericilor catolice, preotii si enoriasii aduc ofrande animalelor si mediului in duminica apropiata de data de 4 octombrie.
Totodata, numeroase organizatii care se ocupa cu protejarea animalelor organizeaza diverse evenimente de caritate si zilele portilor deschise pentru a strange fondurile atat de necesare ingrijirii si salvarii animalutelor fara stapan.
In Argentina Ziua Internationala a Animalelor este sarbatorita in 29 aprilie in memoria doctorului Lucas Ignacio Albarracin care a murit in anul 1926. Dr. Albarracin a fost unul dintre fondatorii Societatii de Protejare a Animalelor din Argentina si unul dintre initiatorii legii nationale de aparare a animalelor.
Ce poti face pentru a sarbatori aceasta zi? Doneaza mancare si bani unei asociatii care se ocupa cu ocrotirea animalutelor fara stapan. Ofera-ti ajutorul in tratarea si hranirea necuvantatoarelor.

Cum sarbatoresc necuvantatoarele Ziua Mondiala a Animalelor?


purcel si iepuras angora
vaci si tigru
vulpi fennec si pisica
soricei si bulldog
papagali macaw si papagali de mare
leoaica si gazela

Discuta pe forum despre animale >>>

Redacţia Animăluţul.ro

Ducu Bertzi-Floare de colt( Edelweiss)

Albumul foto Floare de colt






Ciudăţenii din lumea animalelor

Lumea animalelor e fascinantă. Cine ar fi crezut că un cal poate avea o coadă de aproape 2 metri? Sau că o pisică ar putea avea aripi? Toate par de domeniul fanteziei, însă sunt foarte adevărate.
Numele ei este Summer Breeze, este o iapă cuminte şi ascultătoare. Dacă o priveşti din faţă, nu-ţi dai seama de ce această iapă este mai specială faţă de suratele sale. Summer Breeze are cea mai lungă coadă din lume, record omologat de Guinness World of Records. Cu o lungime de 1,86 m. Summer Breeze se poate mândri cu cea mai lungă şi frumoasă coadă.
Crystal Socha, stăpâna iepei e foarte fericită că munca sa a fost recunoscută, pentru că trebuie să recunoaştem, e nevoie de multă răbdare şi timp pentru a întreţine o coadă atât de lungă.

calul cu cea mai lunga coada din lume
Summer Breeze

Vă mai amintiţi de filmul Gremlins? Cine ar fi crezut că echivalentul micuţelor vedete de cinema va fi descoperit vreodată? În depărtata insulă Sulawesi a Indonesiei a fost descoperit un exemplar din Pygmy tarsier, una dintre cele mai micuţe şi rare primate din lume.
Oamenii de ştiinţă au fost uimiţi de această descoperire, micuțele creaturi fiind considerate dispărute. Ultima dată au fost văzute în anul 1921. Pygmy Tarsier sunt animale nocturne, au ochi şi urechi mari şi cântăresc puţin peste 50 de grame.

pygmy tarsier
Pygmy Tarsier

Deşi leul e regele junglei, o anumită specie din categoria felinelor are mare nevoie de a fi protejată. Leul alb e pe cale de dispariţie. Datorită unor mutaţii genetice naturale, aceste animale feroce nu se pot adapta sălbăticiei. Pentru că nu se pot camufla, abia reuşesc să-şi procure hrana necesară, devenind slăbiţi şi vulnerabili în faţa altor prădători precum braconierii. Leul din imagine face parte din cei patru adoptaţi de Sanbona Game Reserve din Africa de Sud.


leul alb
Leul Alb

Pentru protejarea leilor albi s-au alocat fonduri de miliarde de dolari în lumea întreagă. Puţini lei albi se nasc în captivitate, iar atunci când fericitul eveniment are loc, aceştia se bucură de atenţia întregii lumi.
În Europa există un singur loc unde poţi vedea câteva exemplare superbe de lei albi: Serbia. La grădina zoologică din Belgrad s-au născut, pe data de 9 decembrie, 2 pui de leu alb. Astfel în Belgrad există 5 astfel de exemplare.

pui de leu alb
Noii pui de Leu Alb nascuti in captivitate

Rămânem în sfera felinelor pentru a vă face cunoştinţă cu un motan mai ... special. La început erau doar 2 umflături, apoi au crescut atât de mult încât măsoară 10 cm în lungime şi seamănă cu nişte aripi.
Pisoiul "înaripat" trăieşte în provincia Shanxi, China, stăpânul său lăudându-se cu un "motan angelic". Explicaţia stăpânului? I-ar fi crescut aripi după ce ar fi fost hărţuit sexual: "Acum o lună multe pisici în călduri au venit la motanul meu, l-au agresat şi apoi au început să crească aripile", a declarat Feng, proprietara motanului, pentru Ananova.com. Cu toate acestea, experţii sunt de părere că apariţia aşa ziselor aripi se datorează unei mutaţii genetice, precizând că motanul nu va avea probleme în viaţă.

motanul cu aripi
Motanul Inaripat
sursa imaginilor: Abcnews.go.com